Bewapening             Terug


Uitleg wapens en schuttersgebruiken
Het gilde maakt gebruik van kruis(vlak)bogen, die zowel opgelegd als uit vrije hand bediend worden. Tijdens de maandelijkse schietavonden wordt onder toezicht van schietbegeleiders en met in achtneming van strikte veiligheidsmaatregelen, in 4 klassen geschoten. De jaarwinnaar van de oranje of kampioensklasse wordt "schietprins" genoemd. De winnaars per schietklasse worden jaarlijks tijdens de gildedis (november) gehuldigd. Elk jaar rond de naamdag van de heilige Anna (26 juli) vindt het Gaaij- of Koningschieten plaats. Met een wipboog en speciale pijlen (de z.g. bouten) schieten de gildeleden op een kunstvogel (Gaaij) op een paal van ruim 12 meter hoog.

Degene die het laatste deel van de vogel naar beneden schiet is voor dat jaar de "schutterskoning". Deze koning is herkenbaar aan de zilveren koningsketen met daaraan de penningen van al zijn voorgangers en aan de gele koningssjerp, met de namen van de voorgangers.

Naast kruisbogen is het gilde in het bezit van 2 gildetrommels, te weten de Annatrom en de Daendelstrom, die geroerd worden door een viertal gildebroeders, de tamboers.
/