Het Gilde             Terug


Gildebestuur
Het bestuur van het Annagilde wordt gevormd door de Gildekoning en de Meesters. Gildekoning is Herman Koopman en de Meesters zijn: Gerard Libert schrijver (secretaris), Teus van Hattum rentmeester (penningmeester), Henk de Graaf schietmeester (veiligheid en schietreglement) en Gerrit de Weerdt meester consumabel (gelagkamer). Begin 2018 telde het gilde weer 40 schutters/gildebroeders.

Naast het gildebestuur kent het gilde een schietcommissie, een gelagkamercommissie, een historische commissie, een externe commissie en de gilderaad.

De Gildekoning en de Meesters dragen blauwe sjerpen waarop hun functie en hun voorgangers staan vermeld. De marsmeester/commandant draagt tijdens zijn taak een rode sjerp.

Versierselen
Het gilde hanteert de volgende zilveren draagspelden: de erelidspeld, de schutterskoning-speld, de jubileumspeld, de bestuursspeld en de schuttersprins-speld.

Gildekleding
De leden van het gilde dragen tijdens hun samenzijn een donkerblauwe blazer met op de linkerborst de gildebadge (zie logo) een blauw overhemd met geelblauwe gilde-stropdas, een zandkleurige pantalon, zwarte schoenen en do.blauwe baret. Ook heeft een aantal gildebroeders de beschikking over een historisch kostuum, bestaande uit een gele wambuis met zwarte riem en gele kniekousen een do.blauwe cape met capuchon en kniebroek en de eerder genoemde do.blauwe baret. Dit kostuum wordt gedragen tijdens historische festivals in de stad.

Het gilde is verantwoordelijk voor de goede conditie van de 3 stadskanonnen, De Draak, De Rode Hond en De Beuse Griete, welke zijn geplaatst bij de vroegere Hoenwaardse poort en op het Voermanplein, nabij de haven en het bolwerk van de Dijkpoort.
/